Articol publicat in Business Magazin

Bufnita din Tei – extras din articolul publicat in Business Magazin:

Chiar daca pare important pentru copil sa incerce cat mai multe experiente – si cat mai diverse, de altfel – exista numeroase studii care amintesc de importanta conceptului de joaca.

Educatia nonformala capata foarte multa importanta intr-un sistem national de invatamant care nu mai tine pasul cu noile generatii, crede si Cecilia Necula, fondator al Centrului Bufnita din Tei.

“Auzim mereu de la parinti sau bunici ca “astia mici ne dau clasa” in cutare sau cutare privinta, in general tot ce are legatura cu tehnologia … e adevarat, ei au abilitati pe care multi dintre adulti nu le au, la fel cum si adultii sau cei in varsta au abilitati pe care noile generatii nu le au. Pentru ca acum nu mai este nevoie de ele … S-au schimbat vremurile, interesele, abilitatile necesare pentru a te integra in societatea in schimbare”, remarcă ea. “Ori sistemul scolar actual nu si-a facut un , ci a rsmas ancorat in alte vremuri. Asta in ciuda multor eforturi, proiecte, organizatii care isi propun sa schimbe ceva in mersul lucrurilor. Problema este ca spatiul creat intre scoala si ritmul cu care asistam la crearea unui nou profil uman e destul de inspaimantator. Ar fi nevoie de o schimbare dramatica si totala de paradigma. Cine sa o faca ?”

Bufnita din Tei este un Centru de activitati recreative si educatie nonformala, care pune accentul pe invatarea libera, ghidata de interesul ai inclinatiile naturale ale copilului. Printre cursurile oferite se numara actoria, artele vizuale, sahul, informatica, inginerie & robotica, tehnici de creatie si hand-made sau tehnici de anvatare si dezvoltare personala.

“Prin activitatea noastra, noi incercam sa lasam libertate celor mici sa incerce, sa experimenteze, sa testeze, sa descopere lumea si in cele din urma sa se descopere pe ei – iar asta in ritmul lor propriu”, explica Cecilia Necula. “Numai ca, vorbind de ritm propiu si de experimentare, apare o problema de ordin pragmatic. Toate aceste experimentari costa. Parintii trebuie sa suporte lunar un cost mai mare sau mai mic. Ori asta atarna in bugetul familiei. Iar de aici, corelat cu istoricul familial, nivelul de educatie, preconcetii, apare riscul ca parintii sa puna presiune pe copii in directii care poate nu corespund profilului lor. In unele cazuri acestia nu mai reusesc sa experimenteze diverse zone, ci sunt obligati sa parcurga anumite trasee doar pentru ca in prezent aceste trasee s-au dovedit a fi rentabile. Din experienta noastra de parinti putem spune ca cei mici sunt suprasolicitati, dar nu in sensul in care se tot vehiculeaza. La varsta lor, copiii suporta si chiar au nevoie de antrenarea creierului in cea mai mare parte a timpului. Nu volumele de sarcini ii suprasolicita neaparat, ci mai degraba continutul acestora. Din nou, necorelat cu interesele si abilitatile lor.”

Vezi AICI articolul integral publicat in Business Magazin.


Vezi aici Orarul complet

ORAR Centru SuduluiORAR Centru 13 Septembrie


Vino la Bufnita din Tei si … descopera lumea!

Similar Posts