Limba si Literatura Romana
Stai ca noi folosim in vorbirea de zi cu zi sub 2% din vocabularul limbii romane? Deși vocabularul limbii noastre depaseste 80.000 de cuvinte, se pare ca in viata de zi cu zi folosim aproximativ 1.500. Atata bogatie neexploatata …
Va invit sa exploram impreuna si cele mai ascunse straturi ale acestei comori, sa descoperim cat de vie este o limba, ce bun prieten poate sa ne fie la nevoie.
Bufnita din Tei lanseaza acest curs de limba romana, stiind ca nu este o misiune usoara si imbratisand credinta ca va fi foarte util multor elevi pierduti in declinari, conjugari si alternante fonetice … A-propos, stiai ca “imbratisand” contine toate literele cu semne diacritice din alfabetul roman … desi aici nu se vede niciuna …😊
Cursul de Limba Romana se adreseaza elevilor de gimnaziu si este structurat pe doua paliere: Modulul de Gramatica si Modulul de Literatura.
Gramatica
Modulul de gramatica este conceput in functie de nevoile fiecaruia; elevii vor primi atat exercitii comune, cat si personalizate. Este vorba de un curs practic, in cadrul caruia vom lucra multe exercitii, bineinteles nu inainte de a ne asigura ca toti cursantii stapanesc capitolele teoretice necesare. Pentru dinamica, cursul va fi presarat cu jocuri specifice, care ne vor ajuta sa asimilam si sa progresam, fara sa ignoram capitolul distractie ☺
Cum va decurge cursul? La inceputul fiecarei sesiuni, in functie de tema zilei, profesorul explica notiunile teoretice necesare. Copiii primesc apoi o fisa de lucru, pe care trebuie sa o rezolve intr-un anumit timp, dupa care analizeaza impreuna cu profesorul raspunsurile, acesta intervenind cu informatii suplimentare la nevoie. In functie de nevoi, ne vom ocupa si de temele elevilor.
Literatura
In cadrul Modulului de Literatura ne propunem sa ii cunoastem impreuna pe cei mai importanti scriitori romani. Vom calatori in timp si vom descoperi lumi fascinante. Satul lui Creanga, infatisat ca centru sacru al universului, mirifica a lume a miturilor, ritualurilor și simbolurilor pusa pe hartie de Mircea Eliade, revolutiile limbajului poetic conduse de Eminescu, Arghezi, Nichita Stanescu … sunt cateva exemple din universul infinit al literaturii. Copiii nu vor cunoaste numai niste carti, ci și oameni si viziuni diferite.
Ce ne propunem sa facem in cadrul cursului?
Citim impreuna fragmente dintr-o opera literara, prezentam contextul in care a fost scrisa opera, detalii despre autor, apoi lucram exercitii pe baza textului. Cea mai mare parte a exercitiilor se va baza pe intelegerea textului. Explicam structuri si expresii, lucram cu regionalisme si arhaisme si verificam prin exercitii asimilarea textului si a structurilor de limba.
Va exista si o zona de creatie. Pornind de la diverse teme pe care le studiem, elevii vor scrie propiile texte, pe care le vom citi si discuta impreuna.
Daca tot ai ajuns pana aici, te invitam sa citesti si despre:
Vino la Bufnita din Tei si … descopera lumea!