Vom invitam la o serie de ateliere care ne vor purta prin minunata lume a cartilor si ne vor dezvalui puterea lor transformatoare. Sub obladuirea Ilenei Daian-Sova – autoarea Proiectului “Atelierul de Lectura” – lectura devine o calatorie initiatica, in care descoperim prieteni (personaje, idei si experiente) si prin care ne descoperim pe noi insine. Cartile sunt un dar de care fiecare copil trebuie sa invete sa se bucure.

Cartile ii ajuta pe cei mici sa doreasca sa descopere lumea, sa se transforme, sa traiasca experiente de viata alaturi de personaje, sa faca alegeri, sa se bucure si sa sufere impreuna cu acestea, experienta care ii va pregati ulterior pentru experiente reale de viata. Este foarte benefic pentru copii sa aiba parte de aceasta calatorie in lumea cuvintelor si a idelor de la varste cat mai mici.

Odata nascut gustul pentru lectura, aceasta se poate transforma intr-o adevarata pasiune, sursa de neegalat pentru o imaginatie vie, imaginatie ce se va transforma in potential creator. Beneficiile lecturii sunt mult mai diverse, unele putand fi usor cuantificabile:

  • Dezvoltarea vocabularului si antrenarea capacitatii de ascultare activa, concentrare, memorare;
  • Transmiterea unui set sanatos de valori; intelegerea importantei unei oranduiri a lumii, in care invatarea si educarea continua au un loc central;
  • Imbunatatirea abilitatilor de comunicare, dezvoltarea simturilor;
  • Facilitarea intelegerii unor concepte literare, logice, matematice si asimilarea unor informatii importante despre lumea din jurul lor;
  • Deprinderea abilitatilor de judecata si perceptie critica de la varste mici. Copilul invata sa descifreze cazua si efectul, sa exerseze logica, sa utilizeze notiuni si concepte abastracte;
  • Lectura ii ajuta pe copii in momentele cand acestia trec prin stari de stres si anxietate.

Fiecare atelier din acest Program, care se deruleaza pe parcursul a 12 luni, este centrat in jurul unei carti, scrisa in limba romana sau in limba engleza, lecturarea facandu-se de catre Ileana in limba romana. Cele 12 ateliere abordeaza tot atatea teme centrale ale existentei umane, a caror experimentare prin discutii si transpuneri in jocuri inovative pot fi formatoare pentru dezvoltarea si parcursul copiilor.

Structura atelierelor cuprinde o prima etapa de lecturare (de catre mediator), apoi urmeaza joaca si discutiile pe marginea povestii, personajelor, mesajelor transmise de autor, principalelor concepte. Copiii vor putea sa atinga si sa se joace cu personajele principale, care prind viata sub forma unor mascote foarte simpatice si sugestive, menite sa aduca mesajele si ideile cat mai aproape de copii.

Prin acest Atelier de lectura construit altfel, dorim sa aducem in viata copiilor bucuria, uimirea, intrebarile, aventurile si fascinatia pe care cartile ni le ofera intr-un mod cum nimic altceva nu o poate face.

Similar Posts