Limba Romana

“Nu locuim intr-o tara, locuim intr-o limba. Asta si nimic altceva inseamna patria”. Spusele lui Emil Cioran sunt cu atat mai adevarate dupa ce ai petrecut o vreme mai indelungata departe de tara. Limba materna o porti cu tine peste tot, iti apartine si ii apartii oriunde ai fi. Dar apartenenta la o limba inseamna sa ii cunosti atat istoria, cat si unde se indreapta, inseamna ca o pretuiesti si sa o protejezi, dar si sa intelegi ca o limba este vie si are o nevoie “fiziologica” sa evolueze.

Evolutia Limbii Romane

Cursul nostru de Istorie a Limbii Romane ii va ajuta pe copii sa descopere de unde vine limba romana, principalele etape de evolutie, precum si artizanii limbii romane moderne. Vom afla aspecte inedite, detalii mai putin cunoscute sau omise de manualele scolare si chiar curiozitati privind evolutia limbii noastre.

Sesiunile de istoria limbii romane vor alterna cu cele de istoria literaturii, iar prin intermediul diferitor metode de invatare, jocuri si lecturi vom descoperi sau redescoperi acest univers atat de dinamic.

Vom incepe cu sesiuni dedicate celor mai cunoscuti autori romani, vom studia atat poezie, cat si proza si dramaturgie, iar prin intermediul acestor texte, care vor fi studiate cronologic, vom putea observa si intelege evolutia limbii romane.

Autori

Printre autorii a caror opera ne propunem sa o studiem se numara: Grigore Ureche, Miron Costin, Dimitrie Cantemir, Vasile Alecsandri, Ion Creanga, Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ion Minulescu, George Bacovia, Ion Barbu, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, George Calinescu, Nichita Stanescu, Mircea Cartarescu. In cazul in care elevii vor fi interesati de un autor anume, putem aborda impreuna tema respectiva.

Vom afla detalii mai putin cunoscute despre viata acestor personalitati, despre aspiratiile, iubirile, dar si dezamagirile ce le-au marcat opera. Vom incerca sa-i imprietenim pe copii cu aceste nume uriase ale literaturii romane si ii vom indruma sa gasesca adevarurile nerostite din spatele textelor literare.

Cum va decurge un atelier

Dupa ce profesorul face o scurta prezentare a autorului, vom citi impreuna fie fragmente, fie texte intregi ale unui autor, iar pe marginea acestor texte vom discuta atat chestiuni care tin de literatura, cat si de limba. La final, va exista o sectiune numita „Curiozitati” in care cursantii ii vor putea adresa profesorului intrebari care tin de tema respectiva. In functie de interesele elevilor, cursul poate fi adaptat astfel incat sa satisfaca nevoia de cunoastere a acestora.


Daca tot ai ajuns pana aici, te invitam sa citesti si despre:

Curs de Limba si Literatura Romana

Vino la Bufnita din Tei si … descopera lumea!

Similar Posts